NL BTW: correcties privégebruik en herziening in de laatste btw-aangifte over 2022

Bedrijven die goederen en diensten aanschaffen die privé kunnen worden gebruikt, zoals relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, kunnen hun inkoop-btw mogelijk niet aftrekken of moeten correcties privégebruik aangeven in hun laatste btw-aangifte van het boekjaar. In deze aangifte moet mogelijk ook herzienings-btw worden verwerkt, als het gebruik van goederen en diensten gedurende het boekjaar is veranderd. Voor veel bedrijven is de laatste btw-aangifte van het boekjaar de aangifte over het vierde kwartaal van 2022 of over december 2022, die allebei voor eind januari 2023 moeten worden ingediend.

Klik hier voor het hele Engelstalige artikel.

Andy van Esdonk, Head of VAT Netherlands bij Bird & Bird, legt uit: “De laatste Nederlandse btw-aangifte van het boekjaar kan traditioneel veel tijd in beslag nemen door correcties privégebruik en herziening. Denk bijvoorbeeld aan de auto van de zaak of het zogenoemde BUA. Het blijft desondanks een belangrijk aandachtspunt, omdat non-compliance kan leiden tot hoge btw-naheffingsaanslagen en boetes, in het bijzonder als een klein verzuim wordt geëxtrapoleerd. Om het jaarlijks terugkerende proces te stroomlijnen, raden we aan dat fiscale beheersmaatregelen voor het managen van btw-aftrek ook specifieke tax controls voor correcties privégebruik en herziening bevatten.”

Willem Bongaerts, Head of Tax Netherlands bij Bird & Bird, voegt toe: “De Nederlandse btw-positie aan het einde van het boekjaar moet mogelijk worden gespecificeerd in de Nederlandse aangifte vennootschapsbelasting. Het is daarom van groot belang om deze posities rond te rekenen. Naast btw en ook loonbelasting in Nederland en daarbuiten, raden we bedrijven ook aan de gevolgen van personeelsvoorzieningen voor de vennootschapsbelasting te beoordelen. Zeker na COVID-19 zien we een toegenomen risico op vaste inrichtingen in het buitenland, omdat werkgevers steeds vaker ‘working from anywhere’ faciliteren voor hun werknemers. Deze trend staat ook op de agenda van belastingautoriteiten wereldwijd op zoek naar belastingopbrengsten.”

Dit artikel is geschreven door:

Volg ons op

Laatste nieuws