Belangrijk nieuws voor fiscale eenheden: wijziging van regime door uitspraak Europees Hof

Nederland wordt verplicht om “cherry picking” fiscale eenheidsregime toe te staan; het kabinet pareert met voorstel van reparatiemaatregelen met terugwerkende kracht voor bestaande fiscale eenheden.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft gisteren arrest gewezen in twee gevoegde zaken die het Nederlandse fiscale eenheidsregime aantasten. Door aangekondigde reparatiewetgeving, die zal terugwerken tot 25 oktober 2017 om 11:00, kan dit grote impact hebben op bestaande en toekomstige fiscale eenheden.

De definitieve inhoud van de reparatiewetgeving en de technische uitwerking daarvan zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2018 duidelijk worden wanneer het wetsvoorstel wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Aangekondigd is reeds dat voor binnenlandse fiscale eenheden specifieke bepalingen in de vennootschaps- en dividendbelasting toegepast moeten gaan worden alsof de fiscale eenheid niet bestaat. Dit kan bijvoorbeeld impact hebben op de toepassing van renteaftrekbeperkingen.

Fiscale eenheden doen er goed aan om de impact van de aangekondigde reparatiewetgeving op hun belastingpositie na te gaan. Voor belastingaanslagen die zien op de periode tot 25 oktober 2017 (11:00) kan mogelijk nog een beroep worden gedaan op de huidige benadering. Dat kan alleen voor belastingaanslagen die nog niet onherroepelijk vaststaan. Bird & Bird assisteert u graag bij de analyse van uw positie. Neem voor meer informatie contact op met Ć©Ć©n van de auteurs of uw Bird & Bird tax contact.

Klik hier voor meer informatie over het arrest en de aangekondigde reparatiewetgeving (Engelstalig).

Dit artikel is geschreven door:

Daan Roosdorp

Volg ons op

Laatste nieuws