Interpol operatie Pangea XIV leidt tot offline halen illegale apotheken en arrestaties

Operatie Pangea is een jaarlijkse operatie waarbij Interpol de online verkoop van vervalste en/of illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen tegengaat. Operatie Pangea heeft ook als doel om het publiek bewust te maken van de risicoā€™s die verbonden zijn aan het online kopen van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen van niet-gereguleerde websites. Tijdens de operatie van dit jaar, die plaatsvond tussen 18 en 25 mei 2021, zijn duizenden illegale online apotheken offline gehaald, miljoenen medische hulpmiddelen en geneesmiddelen door de douane in beslag genomen en honderden arrestaties verricht.

Het op de markt brengen van vervalste en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen is om meerdere redenen gevaarlijk. In het geval van vervalste of illegale geneesmiddelen kan de kwaliteit en samenstelling van het geneesmiddel niet worden gegarandeerd. Het is mogelijk dat deze geneesmiddelen geen werkzame bestanddelen bevatten en/of gevaarlijke bestanddelen of dat de houdbaarheidsdatum van het geneesmiddel is aangepast. In het geval van vervalste of illegale medische hulpmiddelen kan de kwaliteit van het medische hulpmiddel niet worden gegarandeerd en kan het medische hulpmiddel defect of schadelijk zijn.

De politie, douane en gezondheidsautoriteiten van 92 landen werkten ook dit jaar samen met Interpol om deze 14e operatie tot een succes te maken. Volgens Interpol werden er dit jaar 113.020 links van online marktplaatsen over de hele wereld offline gehaald. De Zwitserse betrokken autoriteiten maakten bekend dat wereldwijd in totaal 9 miljoen geneesmiddelen in beslag werden genomen. De betrokken landen hebben in het kader van Pangea ook campagnes via sociale media georganiseerd om het bewustzijn van het publiek omtrent dit onderwerp te vergroten.

Zowel in 2020 als 2021 is er een stijging geweest in de handel in vervalste en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in verband met Covid-19 crisis, zoals gezichtsmaskers, desinfecterende middelen en antivirale geneesmiddelen. Het lijkt erop dat o.a. illegale online apotheken wereldwijd de Covid-19 crisis in hun voordeel gebruiken. Meer dan de helft van alle in beslag genomen medische hulpmiddelen waren vervalste Covid-19 testen, hetgeen leidde tot 277 arrestaties en inbeslagnemingen met een waarde van meer dan 23 miljoen dollar.

Websites:
Pharmaceutical crime operations (interpol.int)
Operation PANGEA XIV: campaign against counterfeit and illegally imported medicinal products (admin.ch)

Dit artikel is geschreven door:

Alexandra Michel

Volg ons op

Laatste nieuws