Contact gegevens

The Hague Office

Bird & Bird LLP
Zuid-Hollandplein 22
2596 AW Den Haag
The Netherlands

T: +31 (0)70 353 8800
F: +31 (0)70 353 8811
E: [email protected]
W: www.twobirds.com

Sancties tegen Iran: hoe zit het met Iraanse luchtvaartmaatschappijen?

Sancties tegen Iran: hoe zit het met Iraanse luchtvaartmaatschappijen?

Gezien de stapsgewijze verlichting van de sancties van de Verenigde Naties (VN), Verenigde Staten (VS) en Europese Unie (EU) ten aanzien van Iran, worden de handelsbetrekkingen en -activiteiten met Iran door EU ondernemingen steeds verder ontplooid en hervat. Een gelijkaardige ontwikkeling is tevens bij de Iraanse luchtvaartsector zichtbaar waarbij verscheidene Iraanse luchtvaartmaatschappijen (pro)actief zijn om hun luchtvloot en diensten nieuw leven in te blazen na tientallen jaren last van de sancties te hebben ondervonden.

Waar moet ik aan denken?

Bij het ontplooien van mogelijke handelsactiviteiten met Iraanse luchvaartmaatschappijen door EU ondernemingen dient men zich ervan te vergewissen dat de resterende VS- en EU-sancties tegen Iran in acht zijn genomen. De resterende EU- en VS-sancties zijn nog volledig geldig ten aanzien van handel met Iran en nopen EU ondernemingen zich conform te gedragen. Afhankelijk van de omstandigheden van de voorgenomen activiteit in de luchtvaartsector van Iran en achtergrond van de EU onderneming kunnen daarbij onder meer de volgende vragen ter sprake komen:

  • Komt de betreffende Iraanse luchtvaartmaatschappij voor op de sanctielijst van de VS en/of EU?
  • Zijn de voorgenomen activiteiten verboden dan wel aan een vergunningsplicht onderhevig?
  • Is er sprake van doorwerking van de VS-sancties tegen Iran ten aanzien van de voorgenomen activiteit?
  • Ben ik een “US person” zoals bedoeld in de geldende VS-sancties tegen Iran?
  • Hoe zit het met de verkoop en levering van goederen, die VS onderdelen of technologie hebben, aan Iraanse luchtvaartmaatschappijen?
  • Etc.Voor een algemeen overzicht van de huidige Iraanse luchtvaartmaatschappijen en geldende VS- en EU sanctiemaatregelen, klik hier.

Wat is het risico in Nederland?

Voorts dient in acht te worden genomen dat overtreding van de sanctiewetgeving in Nederland als een economisch delict in het kader van de Wet op de Economische Delicten wordt aangemerkt. Een dergelijke overtreding kan tot hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen leiden. Daarbij geldt dat de straffen zowel aan natuurlijke personen als aan rechtspersonen kunnen worden opgelegd. Bestuurders en/of werknemers van een onderneming in Nederland kunnen derhalve verantwoordelijk worden gehouden voor een dergelijke overtreding afhankelijk van de verdeling van bevoegdheid, besluitvorming, beheer, en controles binnen de onderneming.

Met wie kan ik “sparren”?

Onze Trade&Customs team is beschikbaar om met u in gesprek te gaan over de reikwijdte en toepassing van de resterende sancties tegen Iran en u, indien nodig, te begeleiden in het kader van het mogelijkerwijs ontplooien en realiseren van handelsactiviteiten in de luchtvaartsector van Iran conform de resterende sanctiemaatregelen tegen Iran.

Brian_72x100 Goran_72x100
Brian Mulier Goran Danilovic

 

 Cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren en gedrag van de bezoeker te monitoren.