Contact gegevens

The Hague Office

Bird & Bird LLP
Zuid-Hollandplein 22
2596 AW Den Haag
The Netherlands

T: +31 (0)70 353 8800
F: +31 (0)70 353 8811
E: [email protected]
W: www.twobirds.com

Nieuwe tarieven thuiskopieregeling

Nieuwe tarieven thuiskopieregeling

Sinds 1 januari 2015 gelden er nieuwe tarieven voor de thuiskopieregeling. De thuiskopieregeling is bedoeld om auteursrechthebbenden een vergoeding te bieden voor de privékopieën die in Nederland van hun werk worden gemaakt. De heffing wordt onder meer geheven op smartphones, tablets, pc’s en laptops.

De nieuwe tarieven zijn vastgelegd in de bijlage van een AMvB van 28 oktober 2014, die zijn grondslag heeft in artikel 16c Auteurswet. De nieuwe tarieven zijn gebaseerd op het advies van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT), zoals dat bij de vorige AMvB ook het geval was.

In totaal zijn er vier wijzigingen doorgevoerd. De eerste wijziging is dat de tarieven met 30% zijn verlaagd ten opzichte van de vorige tarieven. Voor een gangbare smartphone wordt nu bijvoorbeeld €3,50 geheven in plaats van €5,00. Daarnaast is de thuiskopieheffing nu ook van toepassing op e-readers en is de kwalificatie van een mediacentrum veranderd, zodat er een hoger tarief geldig is. Tot slot is de laatste wijziging dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt naar de geheugencapaciteit van audio-/videospelers, HDD recorders, settopboxen met harde schijf, smartphones en tablets, zodat er één tarief gaat gelden. Het lage tarief voor deze categorieën is dus afgeschaft.

“Wieke DuringWieke During