Contact gegevens

The Hague Office

Bird & Bird LLP
Zuid-Hollandplein 22
2596 AW Den Haag
The Netherlands

T: +31 (0)70 353 8800
F: +31 (0)70 353 8811
E: [email protected]
W: www.twobirds.com

Hof van Justitie oordeelt over browsen in de Meltwater zaak

Hof van Justitie oordeelt over browsen in de Meltwater zaak

Op 5 juni 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (“HvJ EU”) zich gebogen over de vraag of de kopieën die in het cache geheugen worden gemaakt bij het bekijken van een website vallen onder de uitzondering van de tijdelijke reproductie uit de Auteursrechtrichtlijn. De tijdelijke reproductie is geregeld in artikel 5 lid 1 van de Auteursrechtrichtlijn en de prejudiciële vragen daarover zijn gesteld door het Supreme Court van het Verenigd Koninkrijk in het kader van een geschil over de media monitoring dienst van Meltwater. De klanten van Meltwater maken namelijk bij het bekijken van nieuwsberichten een kopie in het cache geheugen van hun computer en daarvoor is door de auteursrechthebbenden in deze zaak geen toestemming gegeven.

Alhoewel de vragen over artikel 5 lid 1 Auteursrechtrichtlijn zijn gerezen naar aanleiding van een geschil over een media monitoring service, is de beslissing van het HvJ EU van belang voor iedereen die op het internet surft, aangezien op elke computer bij het browsen tijdelijke kopieën van de bezochte internetsite in het cache geheugen worden geplaatst.

Het Hof van Justitie oordeelt dat het bekijken van een website zonder toestemming van de maker geen auteursrechtinbreuk is.

In een newsflash geschreven door onze collega’s uit London, Phil Sherrell en Will Smith  wordt meer in detail op dit arrest ingegaan.

Klik hier voor de newsflash

Wieke_72x100
Wieke During