Contact gegevens

The Hague Office

Bird & Bird LLP
Zuid-Hollandplein 22
2596 AW Den Haag
The Netherlands

T: +31 (0)70 353 8800
F: +31 (0)70 353 8811
E: [email protected]
W: www.twobirds.com

Aanbieden online kansspelen zonder vergunning in Nederland: gevolgen voor spelerscontract en kansspelaanbieder

Aanbieden online kansspelen zonder vergunning in Nederland: gevolgen voor spelerscontract en kansspelaanbieder

Op 18 maart 2015 heeft de rechtbank Amsterdam een vonnis gewezen waarin zij oordeelt dat de aanbieder van online kansspelen – ondanks dat zij die kansspelen zonder vergunning aanbood in Nederland – het gokverlies van een speler (EUR 178.000) niet hoeft terug te betalen.

Volgens de rechtbank is de overeenkomst tussen de speler en de aanbieder van kansspelen, Unibet, niet nietig of vernietigbaar omdat online gokken in Nederland niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig wordt ervaren. Wel oordeelde de rechtbank dat de aanbieder een zorgplicht heeft jegens de speler. Dat betekent dat zij gokverslavingen dient te voorkomen en spelers in enige mate tegen zichzelf in bescherming moet nemen. In dit geval was er echter onvoldoende grond om aan te nemen dat de aanbieder haar zorgplicht jegens de speler had geschonden.

Hoewel de overeenkomst tussen de speler en de aanbieder dus in stand wordt gelaten is het wel de vraag wat de gevolgen van deze uitspraak zijn voor de toekomstige kansspelwetgeving. Momenteel wordt namelijk een wet voorbereid die online kansspelen in Nederland mogelijk maakt, mits een vergunning is verkregen. In de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld of deze uitspraak het verkrijgen van een vergunning zinloos maakt, aangezien klaarblijkelijk ook illegaal (dat wil zeggen zonder vergunning) online kansspelen kunnen worden aangeboden. Dat wil zeggen zonder dat er dan evidente consequenties aan zijn verbonden (behoudens handhaving door de kansspelautoriteit).

Klik hier voor het hele artikel gepubliceerd in World Online Gambling Report, april 2015

 Roelien_72x100  Mariska_72x100
Roelien van Neck Mariska van de Sanden