Interview over de geoblocking verordening (podcast) | 24 min

Per 3 december 2018 is de geoblocking verordening (verordening (EU) 2018/302) van toepassing. De verordening verbiedt ongerechtvaardigde geoblocking en andere vormen van geodiscriminatie. Kort gezegd mogen ondernemingen niet langer op grond van nationaliteit, woon- of vestigingsplaats van de klant:

•Websites blokkeren;

•Automatisch re-routen zonder toestemming van de klant;

•Verschillende (algemene) voorwaarden, waaronder prijzen, hanteren;

•Verschillende betalingsvoorwaarden hanteren.

In deze podcast wordt Mariska van de Sanden geïnterviewd door AboutLaw over de verordening. Wanneer is de verordening van toepassing? Wat houden de verboden precies in en wat was de aanleiding voor de verordening? Was het verbod op geoblocking en geodiscriminatie zoals opgenomen in de Dienstenrichtlijn en het mededingingsrecht niet voldoende om de praktijken aan te kunnen pakken? De boete die de Europese Commissie op heeft gelegd aan Guess voor onder andere geoblocking lijkt immers te impliceren dat geoblocking ook op grond van het mededingingsrecht kan worden aangepakt.

Ook andere vragen passeren de revue, zoals: vallen audiovisuele diensten ook onder de reikwijdte van de verordening? Beschermt de verordening zowel particuliere als zakelijke website-bezoekers? Wie ziet toe op handhaving van de verordening en wat is de status van het wetsvoorstel dat de geoblocking verordening in Nederland implementeert?

Voor wat betreft die laatste vraag, wat is de status van het wetsvoorstel, moet worden opgemerkt dat het wetsvoorstel inmiddels is aangenomen (zie hier). Dat betekent dat de ACM vanaf nu handhavend kan optreden tegen overtredingen van de geoblocking verordening. Dat was nog niet het geval toen de podcast werd opgenomen. De ACM heeft consumenten en ondernemingen al opgeroepen om overtredingen bij haar te melden (zie hier).

Deze podcast is opgenomen in samenwerking met AboutLaw.  

Dit artikel is geschreven door:

Mariska van de Sanden

Volg ons op

Laatste nieuws