Het is geen geheim dat de muziekindustrie al enige tijd onder druk staat. De fysieke verkoop van muziek neemt al jaren af omdat gebruikers muziek downloaden of streamen. Wereldwijd zijn de inkomsten uit streaming inmiddels zelfs groter dan de inkomsten uit de fysieke verkoop van muziek.
In dit artikel bespreekt Alexander Payne van Bird & Bird London de huidige status van de muziekindustrie. Een industrie die de laatste jaren sterk is beïnvloed door technische ontwikkelingen, zoals file sharing, streaming en user-generated content.
In het kader van de Digital Single Market werkt de Europese Commissie aan een voorstel om de digitale markt in Europa te harmoniseren. Een van de belangrijkste eisen van de muziekindustrie in de digitale markt is dat er meer verantwoordelijkheid wordt gelegd bij de diverse platforms waarop particulieren gebruik maken van muziek (zoals YouTube). Meer in het bijzonder bestaat de wens om een groter deel van de inkomsten uit die platforms uit te betalen aan de rechthebbenden en de auteurs (de zogenaamde ‘value gap’).
De ontwikkelingen in de muziekindustrie bieden volgens Alexander Payne niet enkel uitdagingen, maar ook kansen. In zijn artikel schetst hij een aantal punten waarop muziekauteurs en rechthebbenden winst kunnen behalen, zoals personal branding, verlenen van licenties en nieuwe media.