Nu ook online modeldepot mogelijk in de Benelux

In navolging op het digitale merkdepot is het sinds begin dit jaar ook mogelijk om online een tekening of model te deponeren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Tot 27 januari 2014 was het deponeren van tekening of model in de Benelux beperkt tot indiening per post of fax.

Het digitale depot is beschikbaar via de website van het BBIE en verloopt via een persoonlijk account. Een tekening of model is nu in vijf eenvoudige stappen online te registreren. Na ontvangst van het online modeldepot krijgt de aanvraag een datum van ontvangst toegekend. Zijn alle formaliteiten afgerond, dan wordt de tekening of het model ingeschreven en zal het BBIE een bewijs van inschrijving opsturen. Dit traject zal ongeveer 4 maanden duren.

Een van de grote voordelen van de online registratie is dat er betere afbeeldingen van de tekening of het model in het modellenregister kunnen worden opgenomen. Dat is belangrijk aangezien een tekening of model bescherming geniet op basis van de inschrijving in het register en niet op basis van de daadwerkelijke uitvoering ervan. Om die reden is het van groot belang (ook in het licht van de eventuele handhaving van de tekening of het model in de toekomst) van tevoren goed na te denken op welke manier de betreffende tekening of het model visueel het beste tot uitdrukking komt. Dit kan bijvoorbeeld een ontwerptekening zijn, maar soms is juist een foto een betere manier om het model in te schrijven. Wij adviseren u hier graag over!

Dit artikel is geschreven door:

Linda Brouwer

Wieke During

Volg ons op

Laatste nieuws